Blij en zon

7 essentiĆ«le cyberbeveiligingstips voor jouw zomervakantie šŸŒž

Wouter van den Eerenbeemt
5 juli 2024
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:
7 essentiĆ«le cyberbeveiligingstips voor jouw zomervakantie šŸŒž
9:16

Wanneer jij je opmaakt om op zomervakantie te gaan, is het beveiligen van jouw digitale wereld net zo belangrijk als ervoor te zorgen dat je al je bagage hebt ingepakt. Cyberbedreigingen nemen helaas geen pauze, dus met deze tips kun jij jouw persoonlijke gegevens beschermen en genieten van een zorgeloze zomer.

Als het aankomt op cyberbeveiliging tijdens het reizen, is het essentieel om proactief te zijn en waakzaam te blijven. Van het uitschakelen van apparaten als je ze niet gebruikt en het vermijden van openbare Wi-Fi, tot het gebruik van Apple Pay in plaats van het meenemen van creditcards. Met de onderstaande tips blijf jij potentiƫle risico's een stap voor.

Laten we beginnen en jouw zomer cyberveilig maken!

1. Start je telefoon dagelijks opnieuw op of gebruik de Isolatiemodus.

Een eenvoudige maar effectieve tip is om je telefoon elke dag uit te schakelen. Deze dagelijkse herstart helpt bij het verwijderen van tijdelijke bestanden en gegevens in het cachegeheugen die je apparaat kunnen vertragen en mogelijk kwetsbaarheden kunnen blootleggen. Door jouw telefoon opnieuw op te starten verstoor je ook schadelijke processen die mogelijk actief zijn en zorg je ervoor dat alle recente beveiligingsupdates volledig worden toegepast. Je hoeft hem maar 10-30 seconden uit te schakelen om de telefoon effectief te laten herstarten.. Maak er dus een gewoonte van om je telefoon elke dag 's ochtends of 's avonds opnieuw op te starten. 

Of nog beter, zet hem 's nachts uit en geniet van wat afgezonderde rust. Als je telefoon of andere apparaten uit staan, is het heel moeilijk voor aanvallers om ze te misbruiken.

Isolatiemodus

Als je op reis een extra beveiligingslaag wilt, kun je op Apple apparaten ook de Isolatiemodus gebruiken. Deze functie biedt een robuustere bescherming tegen zeer geavanceerde cyberbedreigingen door bepaalde functies uit te schakelen of aanzienlijk te beperken. (Het kan er zelfs voor zorgen dat je batterij langer meegaat.) De modus is eenvoudig in en uit te schakelen; houd er alleen rekening mee dat je apparaat elke keer dat je het in- of uitschakelt opnieuw opstart. Je kunt ook bepaalde apps en sites uitsluiten van de Isolatiemodus, als dat nodig is.

2. Zeg nee tegen openbare Wi-Fi

Als je onderweg bent, is het verleidelijk om verbinding te maken met openbare Wi-Fi-netwerken. Deze netwerken kunnen echter riskant zijn. Cybercriminelen kunnen er op de loer liggen om je persoonlijke gegevens te stelen. Als je verbinding moet maken met een apparaat zonder mobiele gegevens, gebruik dan waar mogelijk je mobiele hotspot. Deze fungeert als je persoonlijke Wi-Fi-schild en biedt een veilige verbinding voor al je online activiteiten.

Een opmerking over gegevensgebruik

Het gebruik van je mobiele hotspot verbruikt gegevens van je data-abonnement. Terwijl kleine activiteiten, zoals het controleren van e-mail, minimale gegevens verbruiken, kunnen andere activiteiten zoals het streamen van video's, het downloaden van grote bestanden of videoconferenties snel oplopen. Als je geen onbeperkt data-abonnement hebt, raden we je aan regelmatig je dataverbruik te controleren om er zeker van te zijn dat je niet over je limiet gaat.

VPN's zijn een goed Plan B

Als je geen toegang hebt tot een persoonlijke hotspot, is de volgende beste optie het downloaden en gebruiken van een Virtual Private Network (VPN) om je gevoelige informatie te beschermen. Een VPN versleutelt je internetverbinding, waardoor het voor cybercriminelen veel moeilijker wordt om je gegevens te onderscheppen wanneer je openbare Wi-Fi-netwerken gebruikt.

3. Update en maak back-ups van je apparaten

Vergeet niet om al je apparaten te updaten en back-ups te maken voordat je van huis gaat! Updates zijn cruciaal omdat ze belangrijke beveiligingspatches bevatten die je apparaten beschermen tegen de nieuwste bedreigingen. Maak er een gewoonte van om je besturingssystemen, apps en antivirussoftware regelmatig bij te werken. Door dit te doen, versterk je je digitale verdediging en zorg je voor een veilige online ervaring.

Naast updates is het maken van back-ups van je gegevens een soort vangnet voor je digitale leven. Of het nu gaat om vakantiefoto's of belangrijke documenten, een back-up zorgt ervoor dat je ze niet kwijtraakt als je apparaat wordt gestolen of beschadigd. Neem een paar minuten de tijd om een back-up van je gegevens te maken in de cloud of op een extern opslagapparaat voordat je op vakantie gaat en plan regelmatig back-ups in wanneer je verbonden bent met WiFi zodat je er niet eens over na hoeft te denken.

4. Schakel de functie "Zoek mijn" in

De functie "Zoek mijn" is een krachtige tool die beschikbaar is op de meeste smartphones en waarmee je niet alleen de locatie van je apparaat kunt traceren, maar ook je apparaat kunt wissen of op afstand uitschakelt als het gestolen wordt of verloren raakt. Deze functie geeft je gemoedsrust en zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens beschermd blijven, waar je ook bent. Maak er een gewoonte van om te controleren of deze functie is ingeschakeld op je apparaat voordat je op jouw zomeravontuur gaat, zodat je kunt genieten van je reis in de wetenschap dat je apparaat veilig is.

  • Apple gebruikers: Zorg ervoor dat "Zoek mijn iPhone" is ingeschakeld in je iCloud-instellingen.
  • Android-gebruikers: Activeer "Zoek mijn apparaat" in de instellingen van je Google-account.
  • Andere telefoons: Controleer de instellingen van je apparaat of neem contact op met de fabrikant van je telefoon voor soortgelijke functies.

5. Locatieservices uitschakelen

Hoewel locatieservices ongelooflijk handig zijn voor het navigeren door nieuwe plaatsen of het vinden van attracties in de buurt, kunnen ze ook een privacy probleem vormen als je ze de hele tijd aan laat staan. Om je informatie veilig te houden, schakel je locatieservices uit als je ze niet gebruikt. Deze eenvoudige stap minimaliseert de kans dat je locatiegegevens toegankelijk zijn voor ongewenste apps of mensen. Als je wel gebruik moet maken van locatie-gebaseerde diensten, zoals kaarten of lokale aanbevelingen, pas dan je instellingen aan om locatietoegang alleen toe te staan als de app in gebruik is. Op deze manier kun je nog steeds profiteren van de voordelen van deze functies zonder je privacy in gevaar te brengen.

6. Gebruik Apple Pay

Als je aankopen doet tijdens je reis, is het gebruik van Apple Pay een veilige en handige optie. Apple Pay heeft meerdere beveiligingslagen, zodat je financiƫle gegevens beschermd blijven. Een belangrijke functie is tokenisatie, waarbij je kaartgegevens worden vervangen door een unieke code voor elke transactie, zodat je echte kaartnummer nooit wordt gedeeld met verkopers. Het vereist ook verificatie via Face ID, Touch ID of de wachtwoordcode van je apparaat, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Dit betekent dat zelfs als iemand fysieke toegang tot je telefoon krijgt, hij geen aankopen kan doen zonder je biometrische verificatie of je wachtwoordcode.

Het gebruik van Apple Pay vereenvoudigt ook het betaalproces, waardoor je geen fysieke kaarten meer hoeft mee te nemen en het risico op verlies minimaal is. Dit kan vooral handig zijn als je op reis bent en je spullen tot een minimum wilt beperken.

7. Bewaak je online aanwezigheid

Je online aanwezigheid is een waardevol bezit en in de wereld waarin we nu leven, zijn cybercriminelen helaas op zoek naar mogelijkheden om daar misbruik van te maken. Het goede nieuws is dat je door proactieve maatregelen te nemen deze bedreigingen voor kunt blijven en je persoonlijke gegevens veilig kunt houden.

Denk na voordat u iets deelt

Denk bij het plaatsen van berichten op sociale media na over de informatie die je vrijgeeft. Vermijd het delen van realtime locatie-updates die potentiƫle boosdoeners kunnen vertellen waar je bent. Wacht in plaats daarvan met het delen van je vakantie ervaringen tot je weer thuis bent.

Privacy-instellingen zijn belangrijk

Pas uw privacy instellingen voor sociale media aan om te bepalen wie uw berichten en persoonlijke informatie kan zien. Door uw privacy voorkeuren aan te passen, zorgt u ervoor dat alleen vertrouwde personen toegang hebben tot uw online activiteiten.

Kijk uit voor verdachte activiteiten

Blijf waakzaam voor pogingen tot phishing en online oplichting. Wees voorzichtig bij het klikken op links of het openen van e-mails van onbekende afzenders, want deze kunnen schadelijke inhoud bevatten. Vertrouw op jouw instinct en controleer de bron voordat je actie onderneemt.

Geniet van een cyberveilige zomer!

Als je op een nieuwe plek bent en buiten je normale routine, ben je gemakkelijk minder op je hoede. Denk er dus aan om tijdens je zomeravonturen deze kleine stappen te nemen om je online veiligheid te garanderen. Blijf veilig en geniet van elk moment van je welverdiende vakantie!

Bron:

Visma.com

Inschrijven per e-mail