Studenten die wel hun examens halen!

Examendossiers ook op orde in 2024?!

Wouter van den Eerenbeemt
1 oktober 2023
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:

In 2018 (inmiddels al 6 jaar terug) was het groot in het nieuws: Maastrichtse vmbo-leerlingen hadden geen eindexamen mogen doen, omdat ze toetsonderdelen niet hadden afgerond. Het gevolg:  354 studenten kregen geen diploma. Hoe kon deze situatie ontstaan? Staan scholen er eigenlijk beter voor in 2024? En zo niet, is er dan een oplossing?

Je eindexamen is ineens ongeldig! Waarom?!

In 2018 bleek uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat een leerling het grootste gedeelte van een eindexamenvak niet had afgerond, maar wel een cijfer had gekregen. Omdat de school hier geen melding van maakte bij de inspectie stelde deze vervolgens een onderzoek in. Dit toonde aan dat alle 354 eindexamenstudenten tenminste één vak niet hadden afgerond en dus nooit deel hadden mogen nemen aan de eindexamens. 

Hoe kon het zo mis gaan? Loek de Veen, directeur VMBO Maastricht concludeerde destijds dat de toetsresultaten niet zorgvuldig genoeg ingevuld waren. Vaak gebeurde dit handmatig, waardoor er ruimte ontstond voor fouten.

Gevolg? Alle gemaakte eindexamens werden ongeldig verklaard! Dit had een enorme impact op deze studenten, maar ook op de school als organisatie, haar reputatie en de onderwijssector in zijn geheel. Ja, onderwijsinstellingen hebben een grote verantwoordelijkheid op het gebied van examinering: ga er maar aan staan!

Is het anno 2024 nu al beter geregeld?

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder. Hoe staat het er in 2024 voor? Medio 2020 deed de Onderwijsinspectie onderzoek naar 104 scholen om te kijken of zij hun examens op orde hebben. Wat blijkt: op 60 van de 104 scholen zijn nog steeds problemen met examens vastgesteld. Dat is nog steeds veel meer dan de helft! Gelukkig was op geen enkele school de situatie zo nijpend als toen bij het VMBO Maastricht. Toch lijkt het erop dat scholen moeite hebben met hun examinering. En dat is zonde en onnodig! Er is namelijk een prima oplossing beschikbaar die onderwijsinstellingen hierbij kan helpen.

Onze oplossing: Studenten Examendossiers

Met onze oplossing Studenten Examendossiers helpen we nu al een groot aantal mbo-scholen om gemaakte examens veilig op te slaan in de cloud. Dit doen we onder andere bij het NOVA College.

Onderwijsinstellingen kunnen de papieren examens eenvoudig scannen, waarna onze oplossing ze automatisch in een digitaal examendossier plaatst. Zo maak je één dossier per student, waarin gemachtigden in één oogopslag kunnen zien of een student alle verplichte toetsonderdelen heeft afgerond en dus een diploma mag krijgen.

Kwijtraken van gegevens kan niet. En grote, fysieke archieven zijn verleden tijd. Bovendien Handig in tijden waarin je sowieso al veel online moet werken. Door te koppelen met je Student Informatie Systeem, krijgen alle betrokkenen inzicht in het dossier van de student.

Zo zorgen we ervoor dat jouw onderwijsinstelling grip krijgt. Grip op examinering en op het voorkomen van nare verrassingen. Fijn voor de studenten, en de scholen!

Interessant? Neem contact met ons op!

Meer weten over onze oplossing Studenten Examendossiers en hoe wij jouw organisatie hiermee kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder.     

Bronnen:

Kom meer te weten!

Vul hieronder het formulier in en kom te weten wat onze oplossing Studenten Examendossiers voor jouw onderwijsinstelling kan betekenen op het gebied van compliance en wetgeving.

Mensen-zittend-met-mobiele-telefoon-in-de-hand

Inschrijven per e-mail