AdobeStock_264772883.jpeg_CSGBB

Security tips voor de zomer

Wouter van den Eerenbeemt
15 juni 2022

De zomer komt er snel aan en we hebben allemaal verschillende dingen gepland om onze eigen batterij op te laden. Maar het is zeer waarschijnlijk dat waar je ook heen gaat, je elektronische apparaten meeneemt voor de trip en daarnaast worden criminelen steeds verfijnder in het je afhandig maken van je bezittingen. Daarom hebben we enkele tips opgesteld om in gedachten te houden om zowel online als online zo veilig mogelijk te blijven op vakantie.

1. Wees voorzichtig met wat je op sociale media plaatst

Het is een bekend feit dat de zomer het hoogseizoen is voor inbraak (huizen zijn onbewaakt, het is warm, deuren staan open, mensen zijn niet op hun hoede, etc.), dus beperk met wie je jouw vakantiefoto's deelt. Het maakt het voor potentiële inbrekers makkelijk om erachter te komen dat jouw huis leeg is en dat je ver weg bent als je het aan de wereld laat zien.
Het kan dus een idee zijn om de privacy-instellingen op jouw sociale media-accounts aan te scherpen, ook al is het maar tijdens de reis, en na te denken over wie toegang krijgt, en welke informatie je eigenlijk in bijschriften zet (locatie, duur van reis, enz.). Of, wacht een paar dagen met posten tot je weer thuis bent.

2. Wees voorzichtig met openbare WiFi

Het gebruik van onveilige openbare WiFi-netwerken is niet zonder risico omdat je niet weet wie er achter het netwerk zit. Een veel voorkomende zwendel is het creëren van open netwerken onder dezelfde naam als legitieme vergrendelde netwerken (ook bekend als spoofing van een netwerk), en wanneer je verbinding maakt loop je het risico dat oplichters jouw internetverkeer in de gaten houden en jouw persoonlijke informatie onderscheppen zoals wachtwoorden, toegang tot verschillende applicaties, e-mails, enz.

Wacht dus tot je op een veilig netwerk bent, voordat je inlogt op jouw online bank, of andere pagina's waar je gevoelige gegevens moet invoeren om in te loggen en zorg ervoor dat de pagina's die je bezoekt legitiem zijn. Het beste is om gewoon de mobiele data te gebruiken die in je telefoonabonnement zit zonder verbinding te maken met openbare WiFi, er zijn geen extra kosten binnen de EU/ het Schengen-gebied.

Als je in een situatie komt waar het wel nodig is (bijvoorbeeld als je buiten de Europese Unie bent waar data roaming niet langer inbegrepen is), of om welke andere reden dan ook, is de goedkoopste, gemakkelijkste en meest veilige manier door een prepaid SIM-kaart met data in dat land te kopen. Zorg er ook voor dat je content zoals muziek, TV-shows, films etc. thuis vooraf downloadt. Dan hoeft je niet na te denken over het gebruik van een grote hoeveelheid internetverkeer terwijl je weg bent, we moeten in deze tijden van inflatie en torenhoge brandstofkosten tenslotte ook op de kleintjes blijven letten.

3. Wees je bewust van online oplichterij in verband met vakantie

Tijdens de zomer moet je ook opletten voor allerlei reisgerelateerde oplichtingspraktijken. Oplichters proberen verschillende phishing campagnes door zich voor te doen als een luchtvaartmaatschappij, een creditcardmaatschappij, een autoverhuurbedrijf, een hotel of iets anders of ze proberen je te misleiden met nepaanbiedingen.

Aangezien je mailbox waarschijnlijk al vol zit met boekingsbevestigingen en dergelijke, en je de hele zomer e-mails en sms'jes blijft ontvangen over je reis- en boekingsinformatie is het gemakkelijk om de fout te maken. Dus in plaats van te klikken op links die je mogelijk ontvangt, ga je rechtstreeks naar de website van de aanbieder (zelf) en logt daar in om toegang te krijgen tot informatie over jouw reisplannen.

4. Zorg altijd voor back-ups

Het is vakantie! Je zou jouw laptop niet moeten meenemen (nee, echt niet), zeker niet voor werkgerelateerde redenen. Het is belangrijk dat je in gedachten houdt dat jouw apparaten gestolen kunnen worden terwijl je op vakantie bent. Als je dingen hebt opgeslagen die je niet mag verliezen, denk er dan aan om ofwel een handmatige back-up te maken van de inhoud van jouw laptop en telefoon, of zorg ervoor dat de instellingen voor automatische back-up zoals iCloud of Google Drive/Google Photos correct zijn ingeschakeld.

Je wilt geen kostbare familiefoto's, alle reisinformatie die je nodig hebt om thuis te komen, telefoonnummers om familieleden te bereiken of andere onvervangbare documenten verliezen zonder de mogelijkheid om deze terug te halen.

PS: Soms is een papieren offline kopie ook érg handig. Stel je mobieltje valt in een rivier in Zuid-Frankrijk of je verliest je tablet op een terras in Mexico.

5. Zorg voor een plan B als je gestrand bent

Hetzelfde geldt voor jouw pasjes. Zorg voor een plan B voor het geval ze gestolen worden of ze geskimd (gekopieerd) worden door een skimming apparaat dat gebruikt wordt op een legitieme geldautomaat. In dat geval moet je jouw rekening meteen laten blokkeren als ze hem nog niet leeggemaakt hebben. Dus je zou kunnen overwegen om op reis te gaan met meerdere manieren om bij jouw geld te komen, de contactinformatie van jouw bank beschikbaar te hebben en/of een prepaid kaart te gebruiken waar een kleiner, beperkt bedrag op staat.

Voordat je vertrekt, moet je het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen voor aanbevelingen voor het land van bestemming met betrekking tot het misdaadcijfer, lokale covid-regels, vaccinatievoorschriften enz. zodat je goed voorbereid aankomt en dienovereenkomstig kunt plannen.

Fijne vakantie!

Wij bij Visma Circle en Visma wensen jou een geweldige zomer, en we zien en spreken je graag in de herfst weer. Mocht je nu voor of na de zomervakantie reizen, dan geldt natuurlijk precies hetzelfde hè. Alleen heb je dan gewoon betere tarieven. 😁

Bronnen:

Jij vindt deze items ook leuk

Deze items over Awareness

Inschrijven per e-mail