Het actuele overzicht van opleidingen, workshops en kennissessies voor alle Djuma-klanten van Visma Circle.
Onze klanten geven ons een rapportcijfer van 9,3 Alle trainingen worden door Djuma-professionals gegeven. Deelnemers krijgen na afloop een certificaat.
Common Ground is al even een hot topic voor gemeenten. Het betreft een fundamenteel andere kijk op informatievoorziening. Wat dit betekent voor jouw gemeente daarover praten we je graag bij.
In het digitale tijdperk waarin we leven is privacy ontzettend belangrijk. Dat merken we onder andere aan alle wetgeving omtrent privacy en informatiebeveiliging die we de laatste tijd voor onze kiezen krijgen. Door de bomen aan informatie zien we soms het bos niet meer. Daar kunnen we jou bij helpen.
Is Djuma nieuw voor jou als beheerder of wil je graag opnieuw meegenomen worden in alle facetten van het beheer in Djuma? Dan is deze training in twee losse dagdelen iets voor jou!
Goede dienstverlening en informatievoorziening staat of valt met het juiste gebruik van Djuma. Hoe zit Djuma in elkaar en wat zijn alle basisopties die iedere (nieuwe) medewerker moet weten? Dat leggen we je uit!
Optimale dienstverlening kan niet zonder uniforme berichtgeving. Klinkt simpel? Met Djuma is het dat is het ook! Enige wat je nodig hebt zijn brieven die je tot sjabloon wilt maken en berichten die jouw organisatie gebruikt.
Optimale dienstverlening, daar ga je als organisatie voor! Als beheerder van Djuma Formulieren kun jij daar je steentje aan bijdragen. Jij legt zo een uitstekende basis voor online dienstverlening en verminder de druk op de front office!
Juiste vastlegging van archiefwaardige gegevens is essentieel voor je organisatie, maar hoe check je of dat wel gebeurt? Djuma ondersteunt - goed ingericht - allerlei bewaartermijnen.
Voor het verbeteren van klanttevredenheid is het Djuma Klantcontactsysteem een onmisbare schakel. Alle informatie rondom een klant staat hier centraal zodat je hem/haar optimaal te woord kunt staan.
Bij jullie Djuma-implementatie is er een training gegeven over de Djuma-sjablonen, misschien zijn er zelfs ook wat formulieren aangemaakt, maar tussen alle bedrijvigheden door is deze informatie wellicht wat weggezakt. Of wellicht zijn er toen keuzes gemaakt waar je nu niet echt meer achter staat.
Djuma is een Saas-product. Naast de normale documentatie bieden wij jou nu ook de mogelijkheid aan om de veranderingen zelf te ervaren onder onze begeleiding. Daarnaast beweegt je organisatie altijd. Nieuwe mensen komen, mensen gaan, hoe ga je om met autorisaties? Wie mag wat, waarom en wanneer zien? Er is veel in te richten, maar hoe?
Wist je dat je hersenen beelden 60.000 keer sneller verwerken dan woorden? Dit maakt beelden en symbolen een ijzersterk middel om jouw boodschap helder over te brengen.
Heb jij het gevoel dat collega’s overschakelen op een (onbegrijpelijke) andere taal zodra er woorden als StUF, ZSDMS en certificaten in het gesprek vallen? Klinkt lastig? Helemaal niet!
Inzicht krijgen in data is essentieel, maar hoe doe je dat op een slimme manier? In deze kennissessie over de datakubus laten we je zien wat het is, wat je ermee kunt en hoe je relevante informatie uit verschillende views haalt.
Optimale dienstverlening, daar ga je als organisatie voor! Maar hoe maak je dat ook echt waar? Als beheerder van Djuma Formulieren kun jij daar je steentje aan bijdragen door jouw online formulieren zo goed en klantvriendelijk mogelijk in te richten.
In deze basistraining geven we je alle essentiële informatie rondom de inrichting van Djuma Formulieren. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de inrichting? Wat ziet de klant en wat zie je als gebruiker in Djuma? Dit zijn enkele vragen die we beantwoorden tijdens deze training. De combinatie van kennisdeling én het zelf ervaren in Djuma zorgt ervoor dat de stof optimaal beklijft.
Het resultaat van deze basistraining is dat jij als formulierbeheerder klaar bent om aan de slag te gaan met het inrichten en beschikbaar stellen van Djuma Formulieren. Zo leer je onder andere hoe je eigenschappen aanmaakt, afhankelijkheden, invoervoorwaarden en berekeningen inricht, automatische ontvangstbevestigingen configureert en de juiste authenticatiemiddelen instelt. Daarnaast leggen we uit hoe je de huisstijl van jouw organisatie toevoegt en configureert. Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk.
Bij het implementeren van Djuma richten we vaak de achtergrond als eerste in. Wat zijn de benodigde zaaktypen? Wie moet welke autorisaties krijgen? Hoe gaan we de gebruikers helpen het werk zo simpel en leuk mogelijk te maken? Ergens in het traject is er een training gegeven over de Djuma Formulieren, misschien zijn er zelfs ook wat formulieren aangemaakt, maar tussen alle bedrijvigheden door is deze informatie wellicht wat weggezakt. Of misschien hebben jullie wel formulieren in gebruik, maar vraag je je af of het niet anders, beter, handiger kan? Daarvoor hebben wij deze verdiepingscursus opgezet. Om jouw vragen omtrent Djuma formulieren te kunnen beantwoorden.
In deze op maat gemaakte cursus van maximaal 4 uur gaan wij al jouw vragen beantwoorden over de Djuma formulieren. Van tevoren lever je informatie aan: Waar loop je tegen aan? Zijn er al Djuma formulieren in gebruik, maar denk je dat dit beter kan? Heb je al eerder een training gevolgd, maar is dat zodanig weggezakt dat je een verdiepingssing wel kunt gebruiken? Vervolgens gaan wij aan de slag om jullie kennis bij te spijkeren en de diepte in te gaan.
Het resultaat van deze verdiepingscursus is dat jij als formulierbeheerder weer helemaal op de hoogte bent van alle ontwikkelingen omtrent de Djuma formulieren. Daarbij krijg je een verslag achteraf opgestuurd met alles wat er is besproken tijdens deze sessie, zodat je dat op een ander moment altijd nog kunt nalezen.
Is Djuma nieuw voor jou als beheerder of wil je graag opnieuw meegenomen worden in alle facetten van het beheer in Djuma? Dan ben je op de juiste plek! Tijdens deze training leer je alle ins- en outs over het functioneel beheer van Djuma waarna jij in staat bent om deze rol met verve te vervullen 😀.
Voor een optimaal resultaat en gezien de hoeveelheid informatie splitsen wij de training op in twee dagdelen, waarin we eerst ingaan op autorisaties en vertrouwelijkheden. We brengen theorie en praktijk samen door de benodigde uitleg te geven én zelf aan de slag te gaan met opdrachten in Djuma. In het tweede dagdeel besteden we aandacht aan zaaktypenbeheer. Met een paar eenvoudige games toetsen we of de informatie die we overbrengen goed overkomt en beklijft.
Je maakt kennis met het adminportaal, beheerportaal en gebruikersportaal van Djuma en je leert wat je waar kunt doen. Zo weet je na de training als geen ander hoe je gebruikers toegang geeft tot de juiste onderdelen en functionaliteiten en weet je precies het verschil tussen profielen, systeemrollen en privileges. Ook leer je hoe je zaaktypen inricht van A tot Z en kun je alle gebruikersvragen beantwoorden. Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk.
Jouw organisatie is altijd in beweging: er komen nieuwe medewerkers bij, anderen gaan weg. Wat doet dit met de autorisaties? Hoe zorg je ervoor dat nieuwe collega’s snel de juiste gegevens zien? En wat moet je doen als iemand niet bij zijn zaken kan, waar moet je dan op letten? Er valt veel in te richten qua autorisaties in Djuma, maar dan moet je wel weten hoe!
In deze training krijg je uitleg over de verschillende onderdelen die behoren tot het juist inrichten van autorisaties, zodat alle kennis weer actueel is. Daarnaast heb je de mogelijkheid om casussen aan te leveren waarbij we samen tot een zo goed mogelijke inrichting komen in Djuma. Met behulp van puzzels en raadsels testen we jouw kennis en kun je alle vragen van collega’s aan!
Door je hersenen te laten kraken, ben jij weer op en top Djuma-expert. Kan iemand zijn document niet vinden? Geen probleem! Komt de ander niet bij zijn afdelingsvoorraad? Ook dat weet je snel en kundig op te lossen. Door je hersenen te laten kraken, zal geen vraag meer onbeantwoord blijven.
Djuma is een Saas-product. Naast de normale documentatie bieden wij jou nu ook de mogelijkheid aan om de veranderingen zelf te ervaren onder onze begeleiding. Daarnaast beweegt je organisatie altijd. Nieuwe mensen komen, mensen gaan, hoe ga je om met autorisaties? Wie mag wat, waarom en wanneer zien? Er is veel in te richten, maar hoe? Deze verdiepingstraining is bedoeld om jullie bij te spijkeren in alle nieuwigheden die Djuma te bieden heeft!
De training maken wij voor een deel op maat. Wij geven jou de mogelijkheid van te voren casussen en vraagstukken in te leveren die we tijdens de training kunnen behandelen. Wat is er nieuw? Wat is er mogelijk? Wat is niet mogelijk? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Djuma zo goed mogelijk werkt voor jouw organisatie? Met andere woorden: wat wil jij precies weten en wat zijn jouw verwachtingen? In deze maximaal vier uur durende sessie geven we jou alle tijd en aandacht om zaaktypen, autorisaties en andere elementen optimaal te configureren.
Het resultaat van deze verdiepingscursus is dat alle functioneel beheerders weer helemaal bij zijn met hun kennis over het configureren en gebruiken van zaaktypen en autorisaties in Djuma en dat de beheerder precies weet wat te doen bij in- en uitdiensttredingen, zaken en documenten die verwijderd moeten worden en hoe je routes aanmaakt.
Voor het verbeteren van klanttevredenheid is het Djuma Klantcontactsysteem (KCS) een onmisbare schakel. Dit is de plek waar je alle informatie rondom een klant centraal beschikbaar hebt zodat je de klant optimaal te woord kunt staan en de meest uiteenlopende vragen kunt beantwoorden.
Tijdens de training geven we uitleg over de mogelijkheden van het Djuma KCS, delen we praktische tips voor de inrichting en bespreken we best practices van andere organisaties. Daarnaast behandelen we diverse casussen aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Deze training geeft je alle tools om het klantcontactsysteem te gebruiken en in te richten binnen jouw organisatie. Je leert hoe je (telefoon)gesprekken vastlegt, snelle vragen gebruikt, klanten identificeert, hoe je terugbelverzoeken maakt en je de kennisbank tot jouw beste vriend maakt. Ook maken we je wegwijs in het monitoren en opvolgen van openstaande klantcontacten. Ben je geen Djuma-beheerder? Geen probleem, want dit gaat specifiek over het klantcontactsysteem dus ook key-users of KCS-gebruikers zijn welkom! Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk.
Optimale dienstverlening kan niet zonder uniforme berichtgeving, daarom kun je vanuit Djuma standaard documenten én berichten (e-mail) opstellen die gebruik maken van de bestaande informatie uit de zaak. Klinkt simpel? Dat is het ook! Enige wat je nodig hebt zijn brieven die je tot sjabloon wilt maken en berichten die jouw organisatie gebruikt.
Hoe werkt sjabloonbeheer precies? Daar kom je achter in deze training! Beheerders leren hoe je een Word-sjabloon opmaakt en voorziet van de juiste Djuma-gegevens om informatie op te halen uit de zaak. En hoe je tenslotte een sjabloon koppelt aan een document- en zaaktype. Deze stevige basiskennis combineren we met praktijkoefeningen voor de optimale leerervaring.
Het resultaat van deze basistraining is dat jij als sjabloonbeheerder klaar bent om aan de slag te gaan met het inrichten en beschikbaar stellen van Djuma-sjablonen en -berichten. Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk.
In het digitale tijdperk waarin we leven is privacy ontzettend belangrijk. Dat merken we onder andere aan alle wetgeving omtrent privacy en informatiebeveiliging die we de laatste tijd voor onze kiezen krijgen. Door de bomen aan informatie zien we soms het bos niet meer. Daar kunnen we jou bij helpen.
In deze ongeveer 2 uur durende kennissessie krijg je alle informatie die je nodig hebt omtrent privacy en informatieveiligheid. We moeten allemaal voldoen aan de privacy wetgeving, maar wat houdt deze in? Bij Visma Circle hebben we natuurlijk veel ervaring met alles wat met privacy te maken heeft en we delen dan ook graag onze expertise met jou.
Onze coördinator Kwaliteit en coördinator Informatie Beveiliging neemt je mee door het privacy- en informatielandschap en zal van alles vertellen over onder andere de AVG, waar je op moet letten in Djuma, datalekken en bewustwording in privacy. Hij zal ook de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) ter sprake brengen en uitleg geven wat dit voor jullie als overheid betekent en hoe Visma Circle hier mee omgaat. Natuurlijk is er ook ruimte om je eigen inbreng te delen. Heb je specifieke vragen of onderwerpen die je graag zou willen bespreken? Stuur deze onderwerpen dan vooral vooraf aan ons door! Na afloop krijg je natuurlijk alle eventuele documentatie mee en krijg je van ons een certificaat van deelname.
Sinds enige tijd is Common Ground een hot topic in gemeenteland. Deze nieuwe kijk op de informatievoorziening is nodig om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren. Met Common Ground gaan gemeenten anders om met gegevens. Data is losgekoppeld van de werkprocessen en applicaties en we bevragen data bij de bron. Deze herinrichting van de gemeentelijke informatievoorziening moet het mogelijk maken om de dienstverlening en de bedrijfsvoering te verbeteren. Op deze manier kun je flexibeler inspelen op maatschappelijke opgaven, zoals de duurzaamheidstransitie, meer grip op de (uitgaven in de) zorg, participatie en de handhaving van openbare orde en veiligheid.
In deze 2 uur durende kennissessie praten we je bij over de nieuwe informatiekundige visie Common Ground. We gaan in op de huidige en nieuwe manier van informatiehuishouding, de uitgangspunten en principes van Common Ground.
Tijdens de sessie bespreken we ook hoe je van de huidige werkwijze naar de nieuwe op Common Ground gebaseerde informatievoorziening kunt komen. De transitie naar Common Ground is er één van lange adem. Welke stappen zijn slim om nu te nemen en welke pas op termijn? Uiteraard heeft Djuma ook met deze transitie te maken. Wij geven aan hoe wij met Djuma inspelen op deze nieuwe visie Common Ground en op welke manier we gefaseerd overgaan van de huidige GEMMA gebaseerde werkwijze naar de nieuwe manier van werken en hoe dit alles zal bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening en bedrijfsvoering.
Het resultaat van deze kennissessie over Common Ground is dat je daarna weet wat Common Ground is, wat de laatste ontwikkelingen zijn op dit gebied en wat wij als Visma Circle op dit vlak doen. Je bent weer helemaal up-to-date!
Bij genoeg aanmeldingen vinden we samen een geschikte datum voor de kennissessie!
Wist je dat je hersenen beelden 60.000 keer sneller verwerken dan woorden? Dit maakt beelden en symbolen een ijzersterk middel om jouw boodschap helder over te brengen. En als je denkt aan complexe processen? Zie je die dan liever uitgelegd in tekst, of met plaatjes? Tekeningen zorgen voor overzicht en dat je publiek zich bijzonder voelt, nieuwsgierig is en sneller in actie komt.
Zeg maar zo:
En hadden we al verteld dat het je werk ook gewoon een stuk leuker maakt? Tekeningen zijn echt een aanvulling op jouw projectplan, procesbeschrijving, uitleg van complexe materie, etc
In vier uur wordt jouw “bezemsteelpoppetje met krabbels en pijltjes” omgetoverd tot een mens met emotie en weet je hoe je de belangrijkste vakgerelateerde symbolen kan tekenen. Zo leggen we de basis van jouw beeldenbibliotheek. Waar ooit jouw schrijfbibliotheek begon met het schrijven van boom, roos en vis, bevat de start van jouw beeldenbibliotheek misschien wel een inwoner, computer en het symbool voor dienstverlening. Zakelijk tekenen gaat niet om origineel zijn, het gaat om het herhalen van tekeningen die goed zijn! Stap voor stap ontdekken we wat voor jou interessant is om te kunnen tekenen. En de stiften? Die krijg je van te voren thuis gestuurd via de post!
Deze workshop is natuurlijk geen presentatie waar jij geduldig naar zit te luisteren. We gaan vooral heel veel oefenen. Aan het einde van de workshop kan jij mensen tekenen (incl. basisemoties, handelingen en interactie), werk gerelateerde symbolen (denk aan beelden voor de woorden als digitalisering, dienstverlening, gemeente, inwoners, etc.) en weet je de basistrucs om jouw tekeningen professioneel af te maken.
Interesse? Meld je aan! Bij genoeg aanmeldingen plannen we gezamenlijk een sessie in.
Heb jij het gevoel dat collega’s overschakelen op een (onbegrijpelijke) andere taal zodra er woorden als StUF, ZSDMS en certificaten in het gesprek vallen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Tijdens deze training wordt in een begrijpelijke taal alle facetten van het technisch beheer in Djuma uitgelegd. Klinkt lastig? Helemaal niet!
Tijdens deze training zullen we op basis van de technische inrichting van jouw organisatie de verschillende koppelvlakken en koppelingen doornemen. We gaan praktijk en theorie combineren door onder andere de StUF-berichten in te duiken, foutmeldingen op te lossen met behulp van de standaard en doornemen hoe je een certificaat moet wisselen.
Na deze training ben jij in staat het technisch beheer van de koppelingen in Djuma op je te nemen. Je weet hoe je een certificaat moet wisselen, kan StUF-berichten lezen, volgt de audit trail EN last but not least weet oorzaken van foutmeldingen in de koppeling te achterhalen. Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk.
Juiste vastlegging van archiefwaardige gegevens is essentieel voor je organisatie, maar hoe check je of dat wel gebeurt? En zorg je ervoor dat je de juiste informatie blijvend bewaard en op tijd vernietigd? Djuma ondersteunt allerlei vormen van bewaartermijnen, maar je moet ze natuurlijk wel goed inrichten.
Met beheerders, informatie- en archiefmedewerkers behandelen wij alle tools die Djuma biedt om het recordmanagement te ondersteunen waaronder zoekfunctionaliteit, het omgaan met resultaattypen en -termijnen. Verder gaan we in op verplichte documenttypen en het muteren van afgehandelde zaken. Het geïntegreerde vernietigings- en overbrengingsproces nemen we stap voor stap door en voeren we samen uit.
Na afloop begrijp jij de wijze waarop Djuma archivering integraal ondersteunt. Jij kunt zelf controles uitvoeren ten behoeve van informatiebeheer en bent in staat om een vernietiging en een overbrenging uit te voeren. Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk.
Ergens in het traject is een training gegeven over de Djuma sjablonen, misschien zijn er zelfs ook wat formulieren aangemaakt, maar tussen alle bedrijvigheden door is deze informatie wellicht wat weggezakt. Wellicht zijn er toentertijd keuzes gemaakt waar je nu niet meer achter staat. Of wil je de volgende stap zetten in het nog beter gebruik maken van de mogelijkheden van Djuma sjablonen en Djuma formulieren?
Daarvoor hebben wij deze verdiepingscursus opgezet. Om jouw vragen omtrent Djuma sjablonen en Djuma formulieren te kunnen beantwoorden en net die stap extra te zetten omtrent dienstverlening.
In deze voor een deel op maat gemaakte cursus van maximaal 4 uur gaan wij al jouw vragen beantwoorden over de Djuma sjablonen en Djuma formulieren. Voorafgaand aan de training stuur je enkele sjablonen en/of formulieren op die je nu gebruikt of die je wilt gaan gebruiken. Ook kun je aangeven waar je tegenaan loopt en wat je wilt verbeteren. Alles om de sessie zo voorbereid mogelijk in te gaan en we gelijk aan de slag kunnen! Na kennisdeling over hoe sjablonen en formulieren werken en wat nieuwe mogelijkheden zijn pakken we jullie voorbeelden erbij en geven praktische tips en tricks om deze sjablonen en formulieren te maken..
Het resultaat van deze verdiepingscursus is dat jij als sjabloon- en/of formulierbeheerder weer helemaal op de hoogte bent van alle ontwikkelingen omtrent de Djuma sjablonen en formulieren. En we bekijken de formulieren en sjablonen eens vanuit de ogen van de klant. Na de training sturen wij je de documentatie natuurlijk toe als naslagwerk en krijg je een certificaat van deelname.
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Goede dienstverlening en informatievoorziening staat of valt met het juiste gebruik van Djuma. Hoe zit Djuma in elkaar en wat zijn alle basisopties die iedere (nieuwe) medewerker moet weten? Dat leggen we je uit!
Tijdens de training geven we uitleg over alle basisfuncties van Djuma, zodat elke nieuwe medewerker of medewerker die niet vaak met Djuma werkt de juiste vaardigheden heeft om goed gebruik te kunnen maken van het systeem.
Deze training geeft je de tools om Djuma te gebruiken binnen jouw organisatie en laat je zien waar je alle informatie die je nodig hebt over Djuma kunt vinden. Na de training weet je precies welke gegevens je op je Dashboard ziet, waarom een zaak een tijdlijn heeft, wat je wel en niet kan zien binnen het systeem, waar alle actieknoppen staan en waar ze voor dienen, en hoe je al je eigen zaken en die van collega’s kan terugzoeken én vinden!
Inzicht krijgen in data is essentieel, maar hoe doe je dat op een slimme en efficiënte manier? De datakubus biedt een gestructureerde manier om data te ontsluiten en te analyseren. In deze sessie leer je wat de datakubus is, wat je ermee kunt en hoe je ermee werkt om relevante informatie te halen uit verschillende databronnen.
In deze 2 uur durende sessie nemen we je stap voor stap mee in het gebruik van de datakubus. We starten met een korte uitleg over wat de datakubus is en hoe deze is opgebouwd. Vervolgens laten we je zien hoe je met SQL-query’s de juiste informatie uit verschillende views haalt en we demonstreren een aantal veelvoorkomende queries.
Na deze kennissessie heb je een goed begrip van de werking van de datakubus en weet je hoe je queries opstelt om data efficiënt te analyseren. We behandelen concrete voorbeelden en zorgen ervoor dat je direct met de opgedane kennis aan de slag kunt.
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst