Man achter laptop, kijkt uit raam

Digital Clean Up Day gemist? Opgeruimd staat netjes!

Wouter van den Eerenbeemt
2 mei 2023
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:

Op 19 maart was het weer tijd voor de jaarlijkse terugkerende Digital Clean Up Day, maar ja, omdat onze mailbox natuurlijk vol zat met digitale rommel, hebben we die mooi gemist! Handig dan. Maar, wie kent dat nou niet? Je hebt waarschijnlijk vaker gehoord over de traditionele 'lenteschoonmaak' - de jaarlijkse gelegenheid om alle ongewenste spullen uit je huis te verwijderen en je leefomgeving weer fris en schoon te maken. Heb je dan ook ooit gehoord van de digitale tegenhanger hiervan - de Digital Clean Up Day? Nou, wij wel, maar, misschien had dat dus iets eerder gemoeten!

Digital Clean Up Day is een dag die is bedacht om ons bewust te maken van de overweldigende hoeveelheid digitale rommel die we verzamelen. We hebben allemaal wel een of meerdere onnodige mappen vol bestanden op onze computer of een e-mailinbox die vol zit met ongelezen berichten, oude documenten, ongebruikte apps en ongewenste bestanden. Het lijkt misschien niet zo erg als fysieke rommel, maar digitale rommel kan ons leven net zo goed verstoren als de fysieke rommel. Om over duurzaamheid nog maar even te zwijgen!

Een opgeruimd hoofd is… eh, opgeruimd!

Waarom is Digital Clean Up Day - of beter nog; digitaal opruimen - zo belangrijk? Nou, ten eerste kan het je helpen om efficiënter te werken en minder stress te ervaren. Als je werkruimte - zowel fysiek als digitaal - netjes en georganiseerd is, is het veel gemakkelijker om je te concentreren op de taak die voor je ligt. Je hoeft niet lang te zoeken naar een belangrijk document of te scrollen door een eindeloze stroom ongelezen e-mails - het is allemaal op orde en gemakkelijk te vinden.

Veiligheid door opruimen

Een opgeruimd hoofd en meer overzicht is niet het enige voordeel van digitaal opruimen. Het kan ook helpen om je digitale leven veiliger te maken. Oude bestanden, ongebruikte apps en onveilige wachtwoorden kunnen allemaal een bedreiging vormen voor je digitale veiligheid. 

Door regelmatig een digitale opruimbeurt te doen, kun je dit soort risico's verminderen en jezelf beschermen tegen cyberaanvallen en andere digitale bedreigingen. Dat is niet alleen belangrijk voor individuen, maar ook voor organisaties zoals overheden en onderwijsinstellingen. In feite kunnen overheidsinstanties en onderwijsinstellingen nog meer baat hebben bij digitaal opruimen dan individuele gebruikers.

Allereerst hebben overheden en onderwijsinstellingen vaak te maken met grote hoeveelheden gevoelige informatie en documenten. Het is van vitaal belang dat de juiste informatie veilig en georganiseerd wordt bewaard, om de privacy van inwoners/ondernemers en leerlingen/studenten te beschermen en om alle wettelijke vereisten na te leven. 

Een digitale opruimbeurt kan helpen om oude, onnodige of verouderde informatie te verwijderen en om belangrijke documenten gemakkelijker te vinden en te beheren. Dan is er ook nog het recht om vergeten te worden, waarbij onze klanten uit de overheids- en onderwijssector natuurlijk wel rekening moeten houden met wettelijke vereisten.

Overheidsinstanties en onderwijsinstellingen kunnen geconfronteerd worden met toenemende cyberdreigingen. Het is daarom belangrijk om regelmatig een digitale schoonmaak te houden en de beveiliging van digitale systemen en informatie te verbeteren. Door oude, onveilige wachtwoorden te verwijderen en te zorgen voor modernere betere beveiligingsprotocollen, kunnen deze organisaties hun digitale beveiliging verbeteren en zich beter beschermen tegen cyberaanvallen. 

Duurzaamheid door opruimen

Daarnaast is het niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van beveiliging en efficiëntie, maar ook voor de duurzaamheid van onze planeet. Een digitale schoonmaak kan bijdragen aan het verminderen van de milieu-impact van onze digitale activiteiten. Door het verwijderen van onnodige bestanden, programma's en apps hoeven we minder vaak nieuwe apparaten aan te schaffen en kunnen zelfs ervoor zorgen dat onze apparaten minder energie verbruiken, wat kan bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het verminderen van de negatieve impact die onze digitale activiteiten hebben op het milieu. Opslag kost tenslotte energie.

Kortom, Digital Clean Up Day en digitaal opruimen is niet alleen belangrijk voor individuen, maar ook voor overheden en onderwijsinstellingen. Door regelmatig digitale schoonmaakacties te houden kunnen wij zo allemaal onze beveiliging verbeteren, informatie beter beheren en terugvinden en bijdragen aan een bredere bewustwording van digitale hygiëne en duurzaamheid in onze digitale cultuur. Het stelt ons in staat om ons elektronisch afval te verminderen en onze ecologische voetafdruk op onze wereld te verkleinen. 

En geloof ons maar, ruim je digitale rommel netjes op, want voor je het weet zie je net zoals wij ineens een belangrijke e-mail over het hoofd.

Bronnen:

  1. https://www.digitalcleanupday.org/
  2. https://goed-georganiseerd.nl/werkplek-opruimen/
  3. https://blog.econocom.nl/hoe-verklein-je-de-digitale-co2-voetafdruk-in-de-it-omgeving
  4. https://www.denkdoeduurzaam.nl/actueel/nieuws/2022/03/18/digital-clean-up-day
  5. https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/algemene-informatie-avg/rechten-van-betrokkenen
  6. https://www.aivd.nl/onderwerpen/cyberdreiging

Inschrijven per e-mail