Man springt in zeewater van rotsen maar heeft wel zich wel beveiligd tegen cyberdreigingen!

Jouw zomerse cyberbeveiligingsgids 🌞

Wouter van den Eerenbeemt
12 maart 2024
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:

In Zuid-Europese landen vallen de mussen van het dak, of woeden er momenteel fikse bosbranden en toch lonkt het strand, of het woud, of misschien ga je wel over zee genieten van het verre buitenland of je blijft lekker in ons eigen landje. Hoe dan ook: blijf veilig en beveiligd tijdens jouw vakantie. Nu de zomer nadert en de vakantieplannen tot leven komen, is het cruciaal om je digitale wereld veilig te houden terwijl je geniet van de zon. Cyberbedreigingen nemen geen pauze, maar met een paar eenvoudige stappen kun je jezelf beschermen en een zorgeloze zomer hebben.

In deze gids van Visma richten we ons op drie essentiële tips: het vermijden van openbare Wi-Fi, het updaten en back-uppen van je apparaten en voorzichtig zijn met je online aanwezigheid. Dus laten we beginnen en je zomer cyberveilig maken! 😎

Zeg nee tegen openbare Wi-Fi

Maak gebruik van je mobiele data-abonnement! Als je onderweg bent, is het verleidelijk om verbinding te maken met openbare Wi-Fi-netwerken. Deze netwerken kunnen echter riskant zijn, omdat cybercriminelen er op de loer kunnen liggen om je persoonlijke gegevens te stelen.

Als je een apparaat moet verbinden zonder mobiele gegevens, vertrouw dan in plaats daarvan op je mobiele hotspot. Deze fungeert als je persoonlijke Wi-Fi-schild en biedt een veilige verbinding voor al je online activiteiten. Dus of je nu in een café aan het strand zit of een nieuwe stad verkent, gebruik je mobiele gegevens en hotspot om te browsen en blijf veilig voor digitale indringers.

Veilige-zomer-1

Veilige-zomer-2
Bron: https://www.pcmag.com/how-to/how-to-turn-your-phone-into-a-wi-fi-hotspot

Update en maak back-ups

Jouw digitale vangnetten zijn belangrijk. Vergeet niet jouw apparaten te updaten en back-ups te maken, net zoals je de benodigdheden voor jouw zomervakantie inpakt. Updates zijn cruciaal omdat ze belangrijke beveiligingspatches bevatten die je apparaten beschermen tegen de nieuwste bedreigingen. Maak er een gewoonte van om je besturingssystemen, apps en antivirussoftware regelmatig bij te werken. Door dit te doen, versterk je je digitale verdediging en zorg je voor een veilige online ervaring.

Overweeg ook antivirusoftware op je mobiele telefoon te installeren.

Naast updates is het maken van back-ups van je gegevens als een vangnet voor je digitale leven. Of het nu gaat om vakantiefoto's, belangrijke documenten of dierbare herinneringen, een back-up zorgt ervoor dat je ze niet kwijtraakt in geval van diefstal, schade of ongelukken. Neem een paar minuten de tijd om een back-up te maken van je gegevens in de cloud of op een extern opslagapparaat en geniet met een gerust hart van je zomer.

Bewaak je online aanwezigheid

Bescherm je verblijfplaats en activiteiten: Cybercriminelen kunnen proberen misbruik te maken van jouw online aanwezigheid om je als doelwit te kiezen, maar je kunt stappen ondernemen om ze één stap voor te blijven.

Hier leest je hoe je op jouw online activiteiten kunt letten:

  • Denk na voordat je iets deelt:
    Denk na over de informatie die je vrijgeeft als je iets op sociale media zet. Vermijd het delen van realtime locatie-updates die potentiële boosdoeners zouden kunnen verraden waar jij je bevindt. Wacht in plaats daarvan tot je weer thuis bent om jouw vakantie-ervaringen te delen.
  • Privacy-instellingen zijn belangrijk:
    Pas de privacy-instellingen van jouw sociale media aan om te bepalen wie jouw berichten en persoonlijke informatie kan zien. Door jouw privacyvoorkeuren aan te passen, zorg je ervoor dat alleen vertrouwde personen toegang hebben tot jouw online aanwezigheid.
  • Kijk uit voor verdachte activiteiten:
    Blijf waakzaam voor pogingen tot phishing en online oplichting. Wees voorzichtig bij het klikken op links of het openen van e-mails van onbekende afzenders, want deze kunnen schadelijke inhoud bevatten. Vertrouw op je instinct en controleer de bron voordat je actie onderneemt.

Denk er bij het begin van je zomeravonturen aan om prioriteit te geven aan je online veiligheid, want tijdens de vakantie is het makkelijk om even niet meer op je hoede te zijn. Als je bij het zwembad ligt en in de zon door je e-mails bladert, kan het moeilijk zijn om een phishing-e-mail te herkennen op een klein telefoonscherm, waar minder informatie over de afzender wordt weergegeven en minder functies beschikbaar zijn.

Geniet dus van de zon, verken nieuwe bestemmingen en beleef een fantastische zomer terwijl je veilig blijft in de digitale wereld. Blijf cyberveilig en geniet van elk moment van jouw welverdiende vakantie!

Inschrijven per e-mail