Vrouw kijkt blij naar laptop (AdobeStock_383816173)

Evolutie naar openheid: de case rondom Djuma OpenInfo & Gemeente Almere

Maurice Leidelmeijer
12 maart 2024
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:
Evolutie naar openheid: de case rondom Djuma OpenInfo & Gemeente Almere
4:21

Bij Visma Circle geloven wij in een maatschappij waarbij de overheid écht toegankelijk en transparant is. Om lokale overheden te ondersteunen in de geleidelijke implementatie van de Wet open overheid ontwikkelden we de SaaS-applicatie Djuma OpenInfo in co-creatie met klanten. Passend bij het common ground gedachtegoed tonen we zo de data vanuit de bron en helpen inmiddels al meer dan 10 klanten te voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. Parallel aan deze organisatorische implementatie zitten wij natuurlijk niet stil en hebben wij de aansluiting op de Woo-index getoetst.

Onlangs kregen wij de kans om te participeren in een betekenisvol project, geïnitieerd door KOOP|Logius. Het doel was om onze softwareoplossing voor de Wet open overheid, Djuma OpenInfo, te integreren met de Woo-index, om zo de openheid en transparantie binnen de overheid te bevorderen. 

Ons team - bestaand uit experts van Visma Circle en de gemeente Almere - heeft de gemeente in een paar dagen aangesloten op de Woo-index. Hiermee maakten we meerdere Woo-dossiers vindbaar in de acceptatieomgeving van de landelijke Woo-index. Ons gezamenlijke werk illustreert op heldere wijze hoe overheden de Wet open overheid in kleine stappen kunnen omarmen.

Visma Circle heeft steeds gelet op het totaalplaatje: hoe vindt de gebruiker snel wat hij zoekt en hoe verzorgt de gemeente het gemakkelijkst een zorgvuldige publicatie?

~ Joël Koeckhoven, Senior beleidsadviseur informatievoorziening, Gemeente Almere

Waardevolle inzichten opgehaald

Uit dit proces haalden wij veel waardevolle inzichten op. Zoals het advies om een zo laagdrempelig mogelijke aansluiting te hanteren op de Woo-index. In plaats van het bedenken van prachtige, maar complexe oplossingen, is het veel efficiënter om bestaande technologie te gebruiken om de Woo-index snel en volledig te vullen met relevante documenten. Denk hierbij aan de alom bekende standaard van sitemaps die websites en de gangbare zoekmachines al bijna 20 jaar hanteren.

Kortom, de voordelen voor de betrokkenen zijn dan:

  • De technische implementatie is laagdrempelig. Je zet tenslotte bewezen technologie in, zoals deze ook wordt gebruikt door Google en Bing.
  • Je creëert een enkelvoudige oplossing voor meerdere scenario’s. Of een inwoner nu via de overheidssite (ondersteund door Djuma OpenInfo), Google of de Woo-index naar informatie zoekt; dat mag niet uitmaken.
  • Je zorgt voor een eenvoudige implementatie door minimale - tot geen - vereisten te stellen aan de meta-datering om openbare informatie te kunnen vinden.
  • Omdat je werkt met bewezen technologie, is de aansluiting van de in ontwikkeling zijnde ‘harvester’ eenvoudiger en daardoor sneller gerealiseerd. Die hoeft namelijk alleen alle sitemaps van de publicatieplatformen langs te gaan op een standaard manier. Ongeacht van welke leverancier de achterliggende oplossing afkomstig is.
  • Er is weinig tot geen ondersteuning nodig vanuit KOOP|Logius bij het aansluiten van nieuwe bestuursorganen.

Dit advies hebben we dan ook aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken voorgesteld. Zoals Rogier van Houts, Implementatieadviseur bij KOOP|Logius, het uitdrukte:

Dank voor het actief en kundig meedenken en super dat Almere dit in samenwerking met Visma op zeer korte termijn heeft kunnen organiseren!

Geleidelijke verandering, geen revolutie.

Bij Visma Circle geloven we in een geleidelijke verandering, geen revolutie. Wij streven ernaar om de toegankelijkheid van overheidsinformatie stapsgewijs te verbeteren en hebben Djuma OpenInfo zo ingebed dat het ook naadloos aansluit op de gebruikelijke zoekmachines zoals: Google en Bing. En dat alles vanuit één bron, conform het common ground gedachtegoed. Door actief te handelen, voorkom je het risico dat je nog jaren moet wachten op functionaliteit die nog ontwikkeld moet worden. Klanten verwachten immers dat hun digitale dienstverlening nu al op orde is.

Kortom, alles draait uiteindelijk om het bevorderen van eenvoudige en transparante toegang tot alle overheidsinformatie. De succesvolle integratie van onze Djuma OpenInfo-applicatie met de Woo-index onderstreept onze gezamenlijke missie. De Wet open overheid is nieuw en we zullen gaandeweg moeten leren wat goed is en beter werkt om informatie te vinden.

Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van onze voortgang en van de manieren waarop we de toegankelijkheid van openbare informatie blijven innoveren en verbeteren!

Djuma OpenInfo uitproberen? Simpel!

Vul hieronder snel het formulier in, dan neemt een van onze experts contact op om te horen hoe we jou en jouw organisatie het beste van dienst kunnen zijn. Uiteraard vrijblijvend! 

Common-ground

Jij vindt deze items ook leuk

Deze items over Dienstverlening

Inschrijven per e-mail