Een hecht projectteam is de sleutel tot succes

Maak van je implementatie een succes met een hecht projectteam!

Ankie van der Padt
27 januari 2021
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:

Hoe maak je jouw projectteam bevlogen én succesvol? Door goed samen te werken! Samenwerking is super belangrijk want ‘alleen ga je misschien snel, maar samen kom je verder'. Okay, je hebt elkaar dus nodig om gemeenschappelijke doelen te behalen. Maar, is het wel écht nodig om de mensen met wie je de komende tijd intensief gaat samenwerken beter te leren kennen? En zo ja, wat staat er dan aan de basis van goede onderlinge communicatie?

Gemêleerd gezelschap

In ons dagelijks werk bij Visma Circle maken we vaak de start van een implementatietraject mee. Waar wij dan aandacht voor hebben, is om hierbij bewust veel projectleden met uiteenlopende achtergronden en disciplines te betrekken. Waarom? Nou, meestal zijn zij het niet gewend nauw met elkaar samen te werken.

Snel uit de startblokken

Bij agile implementaties van ons zaaksysteem Djuma, ontwikkelden wij vanuit dit oogpunt de Djuma experience. We bouwen zo samen aan een sterk team en creëren een spetterend startmoment van het traject. Gelijktijdig maken we hier de rest van de organisatie op leuke wijze deelgenoot van.

Spelelementen met een serieus doel

Juist deze combinatie van teambuilding, momentum, richting en communicatie maakt de Djuma experience zo ontzettend leuk en essentieel. De dag bevat veel doordachte spelelementen en ook in de rest van onze implementatieaanpak komt veel gamificatie voorbij. Dit zorgt er namelijk voor dat teamleden zich volledig betrokken voelen en daagt hen uit om nieuwe vaardigheden en kennis eigen te maken. Mensen leren namelijk het beste door het ook zelf te ervaren.

Door spelenderwijs samen te leren, uit je comfortzone te stappen en echt samen doelen te bereiken, vormen we een basis voor goede onderlinge communicatie en samenwerking. Immers levert dit meer openheid en onderling vertrouwen op, enthousiasme voor het traject en betrokkenheid bij het team.

Aangepast aan je eigen situatie

Een dag als de Djuma experience stemmen we bewust goed af op wat belangrijk is voor de organisatie. Zaakgericht werken vormt natuurlijk een belangrijk thema, maar je leert het pas goed ‘door te doen’. Dus is het zaak om projectleden zo snel mogelijk zelf te laten ervaren hoe het is om uit de escaperoom te breken of de zaakgericht werken impactgame te volbrengen.

Deelnemers beleven meteen wat jouw collega’s straks meemaken als ze klaargestoomd worden voor het werken met het nieuwe zaaksysteem. Want hou in achterhoofd dat dit voor een aantal van je collega’s misschien betekent dat ze een hele nieuwe manier van werken moeten aanleren. Door dit zelf te ervaren, helpt dit projectleden de rest van het traject weer om de juiste implementatiekeuzes te maken.

Oei! En toen kwam Corona, hoe nu verder?

Het verraste iedereen aanvang 2020. Van het ene op het andere moment zat je plompverloren thuis in een online omgeving te werken. Nou lekker dan. Wij bedachten snel een online, corona-proof, veilige, variant van de normaliter wat meer fysieke Djuma experience. En wat blijkt? Dat werkt ook gewoon! Okay, het is aanpassen voor iedereen en vergt wat inlevingsvermogen. Maar de ervaringen in de loop van 2020 hebben ons geleerd dat de projectgroepleden minstens nét zo enthousiast worden.  

Hoe ervaren onze klanten dit?

De meeste klanten kiezen er dan ook voor om gezamenlijk een dag op pad te gaan. Zo kijken deelnemers aan de Djuma experience bij Waterschap Brabantse Delta terug op een verrassende en leerzame dag waarbij ontzettend veel energie is gecreëerd bij het team.

Wil je meer weten over de Djuma experience of hoe klanten dit bij ons ervaren? Bekijk dan deze impressie (van vóór Corona):

Meer weten over de Djuma Experience

Wij hebben in veel verschillende projecten al Djuma experiences beleefd die allemaal waren aangepast aan de specifieke behoeften van de organisaties. Meer voorbeelden zien? Vraag ons!

Koffie-met-een-koekje-staand

Inschrijven per e-mail