Sluizen (Houtribsluizen, Lelystad)

De Sluizengame: zinvol zaakgericht werken in Djuma voor de Waterschappen

Eva Schrauwen
12 maart 2024
Luister een gegenereerde audio-versie van deze blog:

Een waterschap is natuurlijk een volledig ander type organisatie dan een gemeente. Men kent andere processen en werkt vaak ook veel meer projectmatig. Speciaal voor de waterschappen hebben we dan ook een eigen escape room bedacht die het zaakgericht werken aan de man of vrouw brengt.

In deze Sluizengame leert de waterschapper aan de hand van realistische en vooral bekende situaties hoe het werken in Djuma eruit ziet. Wel op een leuke manier natuurlijk, anders blijft er niks hangen. Want hoe verwerk je een binnenkomende schademelding? Hoe komen al die dode vissen in het water? En wat doe je aan die vermaledijde muskusrat?

Met open vizier beginnen aan een nieuwe werkwijze

De overstap naar een zaakgerichte manier van werken kan nogal een omschakeling zijn voor waterschappen. Je hele werkwijze verandert en alles hangt opeens met alles samen. Toch is zaakgericht werken in Djuma zó intuïtief, dat vrijwel iedereen er direct mee uit de voeten kan. Tijdens de Sluizengame kom je hierachter. Met een aantal teams met daarin collega’s uit je hele organisatie strijd je tegen elkaar om een aantal sluizen te openen. Zo krijgen we jou en je team enthousiast, wat uiteraard ook de bedoeling is als je met een nieuw systeem aan de slag mag. Kortom, het iseen kennismaking met Djuma, een training én teamdag in één. Klinkt goed, toch?

Open de sluizen!

Zoals je waarschijnlijk wel weet, pakken we graag uit. Voor de Sluizengame is dat niet anders. Op locatie bij het waterschap du jour bouwen we een heuse waterpartij na. In en om deze constructie komen de deelnemers van het waterschap een aantal problemen tegen. In drie teams spelen ze tegen elkaar om als eerste hun sluis te openen, waarna ze strijden om de vierde en laatste sluis. Om de binnenkomende klachten op een goede manier af te handelen, krijgen de teams instructies om op een goede manier zaakgericht te gaan werken.

Teambuilding plus training op maat

De behoeften en wensen van waterschappen verschillen nogal wat van elkaar. Het waterschap Scheldestromen heeft logischerwijs met heel andere dingen te maken dan het waterschap Rijn en IJssel. Daarom proberen we bij onze Sluizengame de scenario’s zo veel mogelijk af te stemmen op relevante situaties die ook echt voor kunnen komen en op die manier maatwerk te leveren. Hierbij kijken we ook naar de specifieke werkafspraken die gelden of gaan gelden. De deelnemers krijgen een duidelijk stappenplan om te volgen, waardoor ze altijd de code van de sluis kunnen kraken.

Een zaak met een kop en een staart

Een Sluizengame die we recentelijk met een waterschap hebben mogen vormgeven, draaide om een echtpaar dat er een dagje met de boot op uit wilde. Aan de hand van videomateriaal van dat echtpaar kregen de deelnemers inzicht in hun fictieve situatie, voordat ze aan de slag mochten met het materiaal bij hen op locatie. Zo moet de kwaliteit van het aanwezige water gecontroleerd worden na een melding van dode vissen in het filmpje. De deelnemers doorlopen het hele proces rond deze melding in Djuma, van het eerste telefoontje tot het inschakelen van de juiste afdeling en het testen van het water. Zo wordt het echt een zaak met een begin en een eind.

Een vliegende start in Djuma

Uiteindelijk is de Sluizengame ook gewoon een leuke dag voor het team waarin je lekker actief bent en je collega’s een keer in een andere setting ziet. Je raakt op elkaar ingespeeld en leert de basisbeginselen van Djuma en zaakgericht werken terwijl je bezig bent. Je ontdekt dat alle werkzaamheden en taken van je collega’s met elkaar samenhangen en je dus van elkaar op aan moet kunnen. Je snapt de noodzaak én ziet het voordeel van zaakgericht werken, omdat je een volledig beeld hebt van de zaak en je eigen rol daarin. Juist omdat Djuma zo intuïtief werkt, heb je de kneepjes zo onder de knie. Omdat we de Sluizengame zo veel mogelijk op maat inrichten, heb je een grote mate van vrijheid om accenten te leggen die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Zo heb je de neuzen dezelfde kant op en begin je op een leuke, zinvolle en efficiënte manier met zaakgericht werken in Djuma.

Adoptieplan voor jouw Waterschap!

Ben jij namens jouw organisatie ook geïnteresseerd in een op maat gemaakt adoptieplan met een gegarandeerd positief effect op de invoering van zaakgericht werken en Djuma, vul dan hieronder het formulier in, dan neem ik contact met je op.

Paul-Gijzen

Jij vindt deze items ook leuk

Deze items over Dienstverlening

Inschrijven per e-mail