A week in the life of Frontend Developer Guido

door Guido Hermans, op 2 maart 2021

Guido HermansHoi ik ben Guido, 2022 is alweer het zesde jaar dat ik bij Visma Circle werk. Ik ga je meenemen hoe een reguliere werkweek er voor mij uitziet.

Deze beschrijving van Guido's werkzaamheden bij Visma Circle hoort bij de vacatures voor Junior en Medior Software Engineer

Dag 1 - we gaan van start...

Na het weekend begin ik de werkdag rond 8:00. Ik check mijn mail en Teams. Er zit niets bij waar acuut op gereageerd moet worden. Er zijn een paar code reviews aan mij aangeboden en die werk ik af voordat het tijd is om te planken met een paar collega’s. 90 seconden later sta ik zuchtend en steunend op; vandaag viel het tegen. 15 minuten later zijn we klaar met de standup via Teams.

Ik ga verder aan de frontend van die killer functionaliteit waardoor onze klanten weer net iets sneller of beter hun werk kunnen doen. Ik realiseer me dat ik deze functionaliteit wel vandaag af moet hebben. Morgen beginnen we aan de rollout en het testproces van het werk van deze sprint. Tussendoor komt er af en toe nog een collega via Teams om raad of hulp vragen. Wel nog even bij de Product Owner van onze Microsoft Office 365 collega’s vragen wie voor hen de honneurs waarneemt op de 3-wekelijkse sprint review aanstaande donderdag.

Dag 2 - doorpakken nu...

Gelukkig kreeg ik gisteren de front-end af. Mijn collega backend ontwikkelaars hadden hun werk netjes ingecheckt en daardoor kon ik hier probleemloos op aansluiten. Ik maak verbinding met onze Teams-meeting ’WieffieAutomaat’ (onze Corona-versie van de Koffieautomaat) om te planken.

Na de vaste ochtendrituelen van planken en de standup publiceer ik op ons intern communicatieplatform de aankondiging dat donderdag de Sprint Review gepland staat. Samen met de Test Engineer spreek ik nog wat testcases door en pas ze op zijn advies hier en daar nog wat aan. Vanmiddag staat de refinement op de planning en we zouden komende sprint functionaliteit realiseren waar een van de andere squads op aan wil sluiten. Dit bespreek ik met de Techlead.

Dag 3 - pas op de plaats of doorpakken?

Normaal is het Woensdag Gehaktdag. Bij ons R&D-team is het Woensdag Testdag! Samen met alle andere ontwikkelaars buig ik me over het uitvoeren van de sprint en regressie testen. Bij het uitvoeren van een van de regressie testcases zie ik dat bestaande functionaliteit niet werkt zoals beschreven is. Ik vermoed dat de testcase een kleine aanpassing nodig heeft naar aanleiding van nieuwe functionaliteit. Ik zoek even contact met de Test Engineer. Hij bevestigt mijn gevoel. Deze testcase moet aangepast worden. Gelukkig dat het alleen een tekstueel probleem is. De kwaliteit van de code is niet in gevaar. Gelukkig! Als alle testen klaar zijn, bekijk ik of we alle informatie voor de volgende sprint in TFS hebben. Voor één product backlog item missen nog een paar taken. Die voeg ik toe. Zo. Fris en fruitig om de sprint te beginnen.

Dag 4 - hehe, gehaald, alles komt goed...

Sprint Review! Spannend om te zien wat de andere squads en Visma Circle-R&D tribes opgeleverd hebben. Ook is het leuk om de andere collega’s binnen onze club te spreken. Nu, in de huidige Corona-tijd, is dat toch even aanpassen en zoeken hoe je contact met de niet directe collega’s kunt houden. 75 collega’s in de Teams-vergadering! Niet verkeerd! De verwachtingen zijn hoog gespannen! Nadat de presentatie van de opgeleverde PBI’s en bugs is geweest, geeft de Product Owner nog een demo hiervan. Hopelijk gaat de komende sprint ook zo productief worden. Ook de Marktgroep Djuma heeft goed nieuws! Weer een aanbesteding in de pocket.

Maar wacht even… Voor die aanbesteding moet nog wat hardening gebeuren. De gevraagde functionaliteit was enkel demoable, nog niet shippable.
Gelukkig is vanmiddag pas de sprint planning. Aansluitend aan de bijdrage uit de marktgroep is het de beurt aan het Office 365-team. Na de review neem ik even snel contact op met de Product Owner om te kijken of we komende sprint iets moeten met de functionaliteit uit de aanbesteding. Hij geeft aan dat dat wel wenselijk is. De Proof-Of-Concept begint namelijk direct in de volgende maand. Ik noteer dit voor de sprint planning vanmiddag.

Tijd voor de lunch! Weemoedig denk ik terug aan de gezellige bedrijfslunches die we in het “oude-normaal” op deze Sprint-review-donderdagen altijd hadden. Na de lunch begint onze sprint planning. Samen met de andere leden van mijn squad kijk ik welk werk we als team denken af te krijgen komende sprint. Kijk, en ook dat belangrijke werk voor de aanbesteding van die nieuwe klant kan gelukkig nog mee. Nice!

Dag 5 - last but not least...

Zo, vrijdag! De laatste werkdag van de week is weer aangebroken. Nou ja, dag. Half dagje voor mij. Ook vandaag weer 90 seconden planken. Het gaat vandaag in ieder geval beter dan afgelopen maandag. Na de standup begin ik aan de hardening van de webapi voor de aanbesteding. Dan is dat werk tenminste af en kan het maandag in ieder geval getest worden door de Test Engineer. Plotseling wil een collega even met me bellen. De implementatie van de nieuwe webapp lukt niet. Of ik even mee kan kijken? Zeker! Show me the problem! Na enig zoekwerk is het probleem gevonden. Collega kan door en ik ook.

Ondertussen is de tijd langzaamaan doorgetikt en is het tijd voor weekend geworden!


Werken als developer bij Visma Circle?

Ben je geïnteresseerd om als developer bij ons aan de slag te gaan?
Dan kijk nu meteen bij de actuele vacatures of er iets voor jou tussen zit.

Toon alle vacatures →


BLOG Guido v2

 

Onderwerpen:vacaturewerken bijsoftwareontwikkelaarcollegaawitlo

Ons laatste nieuws

Wil je weten wat er bij ons en onze klanten speelt? Dat vind je op deze pagina's. Het laatste nieuws! Meer →

Meer...

Blijf op de hoogte