Geslaagd POC Notificaties VNG API-Lab

door Wouter van den Eerenbeemt, op 17 juni 2022

Op 15 en 16 juni vond in Utrecht een nieuwe editie van het API-Lab plaats, georganiseerd door VNG Realisatie. Deze keer was het thema gericht op het realiseren van eerste proof of concept van oplossingen die gebruik maken van de Notificatie Services API. Een belangrijk onderdeel van het onderling kunnen communiceren van applicaties en onderdelen binnen het common ground gedachtegoed.

Notificaties zijn berichtjes?

Daar waar je als leek bij een notificatie aan een berichtje denkt aan een collega, zit je in dit geval maar half goed. Het betreft nu namelijk een berichtje van de ene applicatie aan een andere applicatie. De nieuwe Notificatie Services API, waarop men in dit API-lab doelt, is een opvolger van de nagenoeg gelijknamige service die al een tijdje een onderdeel van de Zaakgericht Werken API’s was.

Maar, voortschrijdende inzicht heeft ervoor gezorgd dat er nu een nieuwere, breder inzetbare API is. Deze werkt in de basis op een wereldwijd erkende open source standaard van Cloud Events die ook door grootheden als Microsoft en Google omarmd is.

Conceptoplossing bedenken op API-lab

Namens Visma Circle waren Ron Kamzol, Erik Spreeuwenberg en Bas Retera afgevaardigd bij het API-lab om samen te bewijzen dat er snel een conceptoplossing kon worden gerealiseerd. Visma Circle commiteert zich aan het common ground gedachtegoed en zet hierbij stappen die nodig zijn om uiteindelijk tot de gewenste situatie te komen.

Maar terug naar het API-lab. Stel je een scenario voor dat een gebruiker of klant van een organisatie een document aan een lopende zaak toevoegt, waarbij een medewerker in een andere vakapplicatie altijd de zaak afhandelt. Normaliter weet die vakapplicatie dan niet dat er een nieuw document is toegevoegd (behoudens een ingewikkelde, dure integratie). Via deze nieuwe methode verzendt het zaaksysteem een notificatie, waarop de vakapplicatie zich vóóraf kan abonneren en voila; er dwarrelt een melding binnen bij de vakapplicatie dat er aan zaak X een document U is toegevoegd. 

Succesvol proof-of-concept, en nu?

Erik en Bas hebben donderdagmiddag 16 juni tijdens een demonstratie bewezen dat een scenario (zoals hierboven uitgelegd) behoort tot de mogelijkheden. Het mooie is zelfs dat deze notificaties ook voor applicaties buiten een organisatie bedoeld kunnen zijn. Dat biedt een mooi toekomstperspectief voor intra-organisatie samenwerkingen. Ook hebben zij en andere deelnemers talloze nieuwe scenario’s en vragen bedacht waar nog niet 1-2-3 een oplossing voor is. Er zal dus nog heel wat voorbereidings- en afstemmingswerk bij komen kijken vooraleer dit in live-oplossingen opgenomen zal worden. 

“To be continued” dus!

Erik-Spreeuwenberg-en-Bas-Retera-API-Lab-Notificaties (Gemiddeld)Erik Spreeuwenberg, Senior Developer (l) en Bas Retera, Product Owner (r) van Visma Circle bij het API-lab van VNG Realisatie in Utrecht.

Onderwerpen:IntegratieCommon groundApi

Ons laatste nieuws

Wil je weten wat er bij ons en onze klanten speelt? Dat vind je op deze pagina's. Het laatste nieuws! Meer →

Meer...

Blijf op de hoogte